Според главната авторка на проучването д-р Карли Пакановски от Университета на Минесота момичетата в тийнейджърска възраст, които са участвали в проучването, са показали явно, че при самоконтрол над теглото под формата на мерене на килограми на кантар, има 75% по-голям риск от поведение и дейности, развиващи опасности. Проучването е част от по-голям и по-дългосрочен проект наречен Проект Яж (Project Eat), който следи храненето и дейностите на тийнейджъри и младежи за повече от 10 години. Поне 1500 млади мъже и жени се включват в проучването, а около 55% от тях са момичета.

В проекта участниците докладвали методите си за следене на килограмите, а с тази информация учените успели да установят връзките между промените в теглото им, поведението им и появата на психологически проблеми.

Затлъстяването при деца и тийнейджъри е заплаха, която продължава да нараства, особено в развитите страни. Според проучвания повече от 30% от тийнейджърите и децата в САЩ са с наднормено тегло или със затлъстяване още от 2012 година. Младежите с наднормено тегло от друга страна имат по-голям риск да страдат от сърдечносъдови заболявания, диабет и проблеми със ставите и костите.

На база на резултатите от проучването, притесненията на тийнейджърите за теглото им могат да доведат и до пагубни резултати върху самочувствието им, както и до хранителни разстройства като анорексия. В проучване, направено сред 10 000 тийнейджъра, някои хранителни разстройства се свързват с опити за самоубийство. Други проучвания показват, ако това продължи, че при жени на възраст между 15 и 24 години, диагностицирани с анорексия, се срещат с 10 пъти по-големи нива на смъртност спрямо другите.